Leena/RedBubble

Allaoleva kuvaa klikkaamalla pääset profiilini, josta voi ostaa kortteja, canvastaulu, postereita tai t-paitoja
Slideshowsta pääsee kulloiseenkin kuvaan

Buy my art

TILAA PURCHASE
Tilaa Leenan tai Lassin kuvia RedBubblesta klikkaamalla bannereita. Saatavana postereita, canvaksia, kortteja ym eri kokoisina. Purchase our posters, canvas, cards etc. from the RedBubble -service. Click the banners! Leena up, Lassi down.
Lassi in RedBubble
Buy my art

Georgia O’Keefe – kuin makromaalari

No Gravatar

Viime vuonna etsiskelin netistä kirjoja kukkamaalareista ja –valokuvaajista. Yksi kiinnostavimmista oli myös yksi pienimmistä, Georgia O’Keefe, One Hundred Flowers, ed. Nicolas Callaway. Kirja on kymmenen senttiä korkea ja leveä, ja siinä on sata maalausta. Maalaukset ovat lähikuvia kukista, väreiltään erittäin intensiivisiä, osin abstrakteja, voimakkaita ja moderneja. Ensivaikutelma olikin, että ne ovat makrovalokuvia, ja etten sanoisi HDR-väreissä.

Hän oli minulle ennestään tuntematon. Tutustumisessa yllätykset seurasivat toistaan – maalaukset olivat 1920-30 –luvun New Yorkista, hänen puolisonsa oli kuuluisa modernisti-valokuvaaja, galleristi Alfred Stieglitz, jälkisanoissa vilahti tuttavana myös valokuvaaja Ansel Adams. Ranskalainen strukturalisti-filosofi Julia Kristeva on myös kirjoittanut hänestä kirjan. Feministit ovat ottaneet hänet omakseen. Kukkamaalari?? Jossain vilahti peräti ”kaikkien aikojen suurin kukkamaalari”?

Hänen maalauksensa ovat voimakkaan ekspressiivisiä. Ne eivät ole lajikuvia, mutta niissä on runsaasti pieniä yksityiskohtia. Hänen kohteensa – terälehdet, heteet ja emit ovat pieniä, mutta monet maalauksista suuria, jopa toista metriä. Silti ne näyttävät säilyttävän monumentaalisen luonteensa myös pikkukuvina.

Hänen maalauksensa kukista kävivät hyvin kaupaksi – paremmin kuin myöhemmät kuvat autiomaista ja luista. Jostain sain lukea, että Christiellä myytiin hänen petuniansa 6,2 miljoonalla dollarilla. Ja nyt tuntuu, että jotain hänen perinnöstään elää Flickrin ja RedBubblen kukkaryhmissä, niiden valokuvissa, maalauksissa ja digitaiteessa. – Suomenkielisiltä nettisivuilta löysin pari triviaalia mainintaa hänestä, mutta en muuta. Miten tunnetu hän on ollut Suomessa, en tiedä.

Luulenkin, että valokuvaus ja maalaustaide ovat vaikuttaneet toisiinsa erityisen voimakkaasti tämän aihepiirin parissa. O’Keefe ei ole tämän suhteen alku- eikä loppupiste, vaan voimakas välittäjä. Eräässä kukka-aiheisen maalaustaiteen pikku historiikissa hän oli van Goghin ja Andy Warholin välissä!

6 Responses to Georgia O’Keefe – kuin makromaalari

 • Kyllä Georgia tuttu nainen on. Olen ihaillut hänen töitään kymmeniä vuosia ja toisinaan pakenen katsomaan hänen callojaan katselemisen ilosta. On hän toiminut myös inspiraationa jossain määrin lähikukkakuvieni kanssa. Tosin minun kuvat eivät ole edes huonoja kopioita, kun ei osaa niin ei osaa.
  Harvemmin Georgian töitä muuten suomessa näkee missään yhteydessä. Minun ihastukseni taisi, tässä nyt tarkemmin ajatellen, tarttua hihaan nuoruuden aikoina amerikoissa.

  Ihania teoksia. Lähdenpä tästä taas katselemaan :)

 • Sanoin jo Leenalle että lepis ja uuvana varmaan tuntee… kiva kuulla. Amerikan jutut ei olleet nuoruuden lukulistalla, eikä Kristevakaan oikeastaan. Mutta oli mukava löytää nyt.

 • Uuvana myöntää tässä kohtaa, että taiteilijan nimi oli hämärästi tuttu mutta silti oli aina jäänyt tutustumatta – eli kiinni jäin, heh! ;)
  Mielenkiintoinen postaus, joten kiitos esittelystä/muistutuksesta! Tähän täytyykin ensin koittaa tutustua vähän lisää, ennenkuin laittaa sen enempää kommenttia.

 • Miehensä Stieglitz oli jotenkin tuttu, ja nyt törmäsin Sarasteen kameraseurataideväikkärissä siihen taas. Lähipiirissäni ei kukaan ole tunnistanut Keefeä, noilta taidehistorioitsijoilta ei ole ollut tilaisuutta kysyä. Onkohan Suomessa ollut ylipäänsä kukkiin keskittyneitä maalareita muuten kuin asetelmamaalauksen parissa? Ei tule yhtän mieleen, enkä ole muistanut-ehtinyt kahlata historioita siinä mielessä. Vinkkejä kaivataan…

  Sarasteen opuksen kannessa on muuten maalauksellinen valokuva (Santeri Levas 1944) , tiikerinlija pöydällä. Siinä on idiksenä kuitenkin kukan varjo, eikä kukan “olemus”. Kirjassa on myös toinen varjokuva, Heikki Kaliman Kieloja (1939). Olen kiinnostumassa valokuva- ja maalaustaiteen yhteyksistä kasvikuvauksessa…

 • Nyt vasta huomasin (tajusin) tuon viimeisen lauseen kommentissasi: olen kiinnostumassa valokuva- ja maalaustaiteen yhteyksistä kasvikuvauksessa…

  Olen pohdiskellut tuota samaa jo jonkin aikaa. Joku siinä kutkuttaa, mutta en ole vielä saanut sitä a-haa-elämystä ja etsintä aivosokkeloissani jatkuu. Jotenkin se tulee menemään digipuolelle kuitenkin… ehkä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>